Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Вівторок, 19 Березня
icon clock23.04.2022
icon eye70
Новини

Все буде Україна: у Хусті відбулися майстер-класи з писанкарства

Війна як ніколи об’єднала всіх українців. Поки наші воїни боронять Україну на передовій, цивільні теж не сидять, склавши руки: допомагають усім, чим можуть. Не стоять осторонь у цей непростий для нашої країни час і викладачі-педагоги та вихованці КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості «Сузір’я» Хустської міської ради. Кожен з них намагається зробити свій внесок у наближення такої бажаної для нас Перемоги. З самого початку війни в Україні наші працівники долучилися до різних благодійних акцій, намагаючись підтримати захисників, – розповідає керівниця закладу Оксана Головко. – Адже зараз всі ми об’єднані однією метою – допомогти нашим воїнам у ці важкі для нашої країни дні. Свій внесок у підтримку патріотів роблять і юні гуртківці. Вони приєдналися до флешмобу «Діти проти війни», намалювавши малюнки та виготовивши листівки з найщирішими побажаннями воїнам повернутися живими. А ще взяли участь у флешмобі «Ластівочка», виготовивши вісточки-обереги воїнам-захисникам, які символізують віру в перемогу та відродження нашої рідної України. Також заклад долучився до флешмобу «Все буде Україна», ініційованого управлінням державної служби якості освіти в Закарпатській області для підтримки та адаптації дітей переселенців у закладах освіти Хустської територіальної громади. Керівники гуртків відвідують заклади освіти, в яких перебувають діти з різних куточків нашої країни разом зі своїми батьками, проводять для них різноманітні цікаві заходи. Одним з таких захопливих занять для дітей, які змушені були покинути свої рідні домівки, став майстер-клас з писанкарства, який провели у центрі м.Хуст викладачі-педагоги «Сузір’я» напередодні найбільшого християнського свята – Світлого Воскресіння Христового.

Завдяки талановитим та креативним майстриням малеча, і не тільки, дізналась про різні техніки виготовлення писанок, такі як квілінг, декупаж, бісероплетіння, а також, проявивши всю свою фантазію та творчість, мала змогу створити власну великодню писанку-оберіг. – У нашому краї вже кілька років традиційно проводився фестиваль «Воскресни, писанко». Проте оскільки у зв’язку з дистанційним навчанням всі заняття з вихованцями закладу проводяться в онлайн- режимі, виникла ідея провести цей майстер-клас, на якому керівники гуртків представили декілька технік виконання писанок, – ділиться Оксана Йосипівна. – Радує те, що участь у майстер-класі взяла велика кількість дітей. І що важливо, коли ми цікавились, у якому стилі вони хочуть створити свою писанку, практично всі обирали національну символіку. Ми були приємно здивовані, адже зрозуміли, що навіть найменші наші українці переживають, хвилюються та вболівають за долю рідної країни і тема миру та найшвидшого завершення війни палає у кожному дитячому сердечку.

І хоча діти, які вперше спробували себе у виготовленні писанки, дуже хвилювалися, проте писанка вдалася у кожного. -Взяти участь у цьому майстер-класі вирішили тому, що це корисно для загального розвитку, а також цікаво та досить пізнавально, – каже пані Анна, 4-річ-ний син якої розмалював першу свою писанку. А семирічний Артем гордо показує свій витвір у техніці квілінг. Йому сподобалось, адже це для нього було щось нове. – Навіть мені було цікаво спостерігати за процесом народження писанки, – додає його бабуся п.Ольга. – Ми приїхали з Харкова і у нас трохи інші орнаменти візерунків. Я відкрила для себе нові техніки. Вважаю, що такі заходи, як цей майстер-клас, вкрай потрібні. Адже допомагають дітям розвиватися, проявити свою фантазію, знайомлять їх з традиціями та звичая-ми. – Бачачи неабияку цікавість в очах ді-тей під час створення писанки, їхнє захоплення, а також ентузіазм, з яким вони підійшли до цієї справи, стало зрозуміло – нам вдалося досягти головного – донести до учасників майстер-класу важливість та необхідність збереження та примноження наших традицій, – зазначає викладачка Хустського НВК №1 Мар’яна Теслевич, яка представляла техніку виготовлення писанок з бісеру. – Сьогодні дуже важ-ливо, що люди, які приїхали до нас з інших областей, мають можливість познайо-митися саме з традицією виготовлення писанки у нас на Закарпатті. А також роз-повісти про свої звичаї. А це означає, що ми об’єднані, що ми – єдині. І обов’язково разом переможемо! Все буде Україна!

Сніжана ДОЛГІНА.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.