Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
П`ятниця, 29 Березня

Успіх на мовному конкурсі

П`ятикласниця Липчанського ЗЗСО І-ІІІ ст. Софія Попович стала переможницею фінального етапу ХІІ-го Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Згідно з наказом Міністерства освіти та науки України № 631 від 15.07.2022 вона отримала диплом I ступеня.

  • -В умовах російської агресії результат Софійки показав, що наші діти володіють не лише літературним талантом, а й безцінним скарбом – мовою, адже вона формує націю, ідентичність та громадянську свідомість, – зазначила наставниця дівчинки, вчителька укранської мови та літератури Марія Липчей. – Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості. І саме зараз як ніколи треба шанувати і плекати нашу рідну мову. Я надзвичайно пишаюся своєю ученицею, адже вона – старанна та сумлінна, наполеглива у навчанні, зокрема і у вивченні рідної мови. І хоча під час конкурсу, звичайно, важко було, траплялися і досить складні завдання, проте я була впевнена, що моя вихованка покаже гідний результат. Адже жаги до знань їй не позичати, а ще – впевненості та віри у себе та свої сили.

  • Любов до поезії, до рідної мови Софійці прищепила з раннього дитинства її бабуся Олена Попович, яка багато років пропрацювала вчителькою у Нижньому Бистрому. Разом з онучкою вони читали вірші Кобзаря та інших поетів, милувалися співучим українським словом, створювали власні поезії. У третьому класі дівчинка брала участь у конкурсі з української мови імені Петра Яцика та отримала на ньому гарний результат – ІІ місце в обласному етапі.
  • Учителька ж української мови та літератури Марія Липчей, яка почала вчити Софійку у 5 класі, одразу розгледіла її неабияких творчий хист. Вона допомогла талановитій учениці повірити в себе, розкрила секрети написання творчих робіт, і спільні зусилля дали прекрасний результат – перемогу на всіх етапах конкурсу.

  • До слова, Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка проводиться з 2010 року. Він заснований як щорічний загальнонаціональний захід і добре відомий не тільки в Україні, а й за її межами. Метою конкурсу є вшанування творчої спадщини Тараса Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні. Щорічно конкурс стає великим марафоном, протягом якого юнаки та дівчата змагаються за звання кращих знавців української мови та літератури. Учасники конкурсу, окрім відповідей на тести, пишуть творчу роботу (невеликі есе). Теми пов’язані з культурою, мораллю, духовними цінностями українського народу, які сприяють об’єднанню, формуванню патріотизму й віри в щасливе майбутнє Української держави, в яке вірив і про яке писав Т.Шевченко.

  • Тож бажаємо Софійці подальших творчих злетів і нових здобутків, ще багато перемог на життєвих дорогах, а її наставниці– побільше талановитих учнів та гордості за їхні успіхи.

  • Сніжана ДОЛГІНА.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.