Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Четвер, 28 Березня
icon clock19.07.2022
icon eye42
Новини

Традиція лозоплетіння Хустщини – у списку нематеріальної культурної спадщини України

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесли ще 21 новий елемент. До цього перелік нараховував 26 елементів, тепер – 47. Відрадно, що у нього включено і традицію лозоплетіння у с.Іза Хустської територіальної громади.

За словами Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, нові елементи Нацпереліку нема-теріальної культурної спадщини представляють всю Україну і це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, попри всі намагання російського агресора знищити нашу ідентичність.

До слова, Ізу можна сміливо назвати столицею лозоплетіння в Україні – одного з найдавніших ремесел у світі. Цікавий у своєму роді народний промисел з неповторною та оригінальною технікою процвітає тут ще з ХІХ ст. Заснував його ремісник І.Кашко, згодом передав знання своїм дітям, а з часом це стало головним заняттям усіх місцевих жителів. Уже на початку ХХ ст. Іза стає головним центром лозоплетіння. Сьогодні майже всі в Ізі працюють з лозою: вирощують, обробляють, плетуть та продають готові вироби. Після закриття фабрик та заводів місцеві майстри змогли повернутися до традиційного ремесла і перетворити село на справжній кластер лозоплетіння.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.