Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
П`ятниця, 29 Березня
icon clock09.07.2022
icon eye702
Новини

Особливості проведення НМТ в умовах воєнного стану

Цьогоріч через воєнні дії в Україні ЗНО спрощене і буде проведене у вигляді національного мультипредметного тесту (НМТ). Про те, як він проходитиме, а також про його особливості нам розповіла відповідальна за проведення ЗНО по округу м.Хуст Вікторія БОРКА.

– Перш за все хочу зазначити, що національний мультипредметний тест повинні здавати всі, хто планує вступати на кон’юктурні спеціальності або якщо це передбачено правилами вступу до закладів вищої освіти.

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика та історія України. Він міститиме по 20 завдань із кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. Зазначу, що після завершення виконання всіх завдань НМТ учасник отримає кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені у шкалу 100–200 балів. Так, аби отримати 100 балів, достатньо набрати хоча б по одному тестовому балу за виконання кожного блоку. Максимальна кількість балів за кожний блок (по 35 з української мови та історії України, 30 – з математики) відповідатиме 200 балам за шкалою 100–200. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, але й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу.

У НМТ є особливість – це короткий тест, тож різниця в один тестовий бал стає значною під час переведення в рейтингові бали. Припустімо, 34 тестових бали — 192 рейтингових, а 35 – вже 200. До результатів кожного блоку НМТ буде застосовано ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Фактично вступник може краще спланувати стратегію виконання завдань, адже заздалегідь оприлюднені коефіцієнти дають змогу визначити, результати якого блоку є визначальними для вступу на ту чи іншу спеціальність. Тестування не можна буде пройти вдома, адже воно відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи та Америки.

Однією з найважливіших вимог для створення таких тимчасових екзаменаційних центрів була наявність укриттів цивільного захисту в будівлях, де планується проходження НМТ, або поблизу них. У разі повітряної тривоги тестування буде призупинене, учасники разом з інструкторами перейдуть до укриттів. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники повернуться до виконання НМТ, продовживши роботу з того завдання, на якому тестування було призупинене. Якщо ж тривога буде тривати більше 1 год 15 хв, учасникам буде запропоновано пройти тест у межах додаткової сесії.

По округу м.Хуст визначено 4 тимчасові екзаменаційні центри, тестування у яких матимуть змогу пройти учасники Хустського, Рахівського та Тячівського районів. Попередньо заплановано, що НМТ проходитиме у 21 області України та м.Києві. З міркувань безпеки назви населених пунктів, де відбудуться тести, не оприлюднюватимуть. Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії НМТ, зможуть подати заявки для участі в додатковій або спеціальній сесіях тестування.

Зауважу, що НМТ за кордоном буде проведено синхронно з проведенням в Україні в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть.

Передбачено проведення трьох сесій НМТ: основної – у липні; додаткової – у серпні; спеціальної – у вересні. Більшість учасників НМТ братиме участь в основній сесії тестування. Ті ж, хто не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, або якщо під час цієї сесії лунатиме повітряна тривога і триватиме більше однієї години, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної. Це вони повинні підтвердити на своїх інформаційних сторінках.

Важливо: кожен учасник зможе пройти тест лише 1 раз. До слова, бажаючі, які до 7 червня не мали змоги підтвердити участь у НМТ, можуть взяти участь у додатковій сесії тестування. Для цього вони повинні дотримуватися алгоритму: з 8 по 18 липня – підтвердити участь у додатковій сесії тестування та обрати місто, де буде зручно здати НМТ; з 1 до 10 серпня – надати остаточну інформацію про бажання здати НМТ; до 12 серпня – отримати запрошення-перепустку з місцезнаходженням тимчасового екзаменаційного центру для складання НМТ і датою та часом початку тестування; у кінці серпня – взяти участь у додатковій сесії НМТ.

Щодо того, як відбуватиметься НМТ, то його учаснику на вході треба буде показати паспортний документ (паспорт, документ у «Дії», закордонний паспорт). Запрошення будуть розміщені на інформаційних сторінках. З собою можна мати пляшечку води та ручку. Категорично заборонено використання різних пристроїв: мобільних телефонів, смарт-годинників. При порушенні умов учасник буде вилучатися з аудиторії без можливості пройти повторне тестування.

Хотіла б наголосити ще на одному нововведенні: цього року всім вступникам під час подання заяви про вступ до закладів вищої освіти треба обов’язково додавати мотиваційні листи. Зауважу, що з 1 липня вже розпочалась реєстрація електронних кабінетів вступника. До речі, випускники минулих років можуть використовувати для вступу сертифікати ЗНО 2019-2021 років.

Записала Сніжана ДОЛГІНА.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.