Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Четвер, 28 Березня

Олеся Чепелюк: “Ми повинні тримати культурний фронт!”

24 лютого змінило життя кожної людини, розділивши його на “до” і “після”. Війна розпочала новітній відлік часу і дій – дій задля захисту і збереження своєї ідентичності, культури, свободи, дій задля наближення великої перемоги. Кожен і кожна тримає свій стрій. Наші захисники дають відсіч ворогу, міцно тримаючи військовий фронт, а у тилу, не покладаючи рук, працюють волонтери, освітяни, митці…

Із перших тижнів війни керівниця Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк зініціювала волонтерський проєкт “ТЕАТРякТЕРАПІЯ” для вимушено переселених українців, які, рятуючись від воєнних дій, знайшли свій прихисток у Хустській громаді.

“Війна принесла багато горя в українські родини. Чимало людей змушені були залишати рідні домівки, рятуючись від жахіть, які приніс на нашу землю ворог. Тому метою створення цього проєкту стало бажання морально підтримати, психологічно перезавантажити та наповнити позитивними емоціями наших співгромадян, які опинилися у важкій ситуації, продиктованій жахіттями війни”, – розповідає організаторка проєкту пані Олеся.

До ініціативи творчої керівниці долучились колеги-театрали, спільно з якими вони розробили низку занять для дітей і дорослих, щоб хоч трохи відволікти їх від тривожних думок. А саме: художники театру Андрій Тодерюк, Оксана Дорошенко, Зінаїда Росоха та Каріна Климик проводили арт-терапію, де малеча мала нагоду створювати різноманітні малюнки та художні вироби. Танці-фінтес для мам і дітей організували балетмейстери театру Валерій Кіш та Анастасія Галас. Йогу для розслаблення і відволікання від тривожних думок – інструкторка з йоги, акторка театру Валерія Вайнраух. Акторську майстерність для дітей викладала помічниця режисера Аліса Смерека. Вокалом займалася музкерівниця театру Євгенія Сіопко. Заняття із шахів проводив запрошений викладач Юрій Мороз.

За словами Олесі Дмитрівни, до волонтерських занять на запрошення театру залюбки долучилися і викладачі з інших міст. Зокрема проєкт згуртував столичних мисткинь, які тут знайшли тимчасовий прихисток: режисерка Валерія Федотова та акторка Любов Кравченко проводили акторську майстерність для дорослих; психологічним розвитком займалася психологиня Наталія Простун; розвиваючі настільні ігри для всієї сім’ї проводила тележурналістка Юлія Колосова.

“Ми з дітьми відвідуємо різні заняття вже другий місяць. Дуже приємно, що тут в Хусті, а саме в театрі, є такі небайдужі люди, які зустріли нас зі щирими обіймами, огорнули своїм теплом, занурили в атмосферу спокою, подарували надію і жагу до життя”, – ділиться враженнями пані Маргарита з Кривого Рогу.

Не стримує емоцій і викладачка з акторської майстерності для дорослих, режисерка з Києва Валерія Федотова. “Відрадно, що в місті є такий творчий осередок, де можна відволіктись, поринути у вир мистецтва та прожити найрізноманітніші позитивні емоції. Запровадивши волонтерський проєкт “ТЕАТРякТЕРАПІЯ”, працівники театру завзято і невтомно переосмислюють театральний простір, відповідаючи на нові виклики сьогодення”,- щиро ділиться враженнями пані Валерія.

Спілкуючись із вимушено переселеними відвідувачами театру, Олеся Чепелюк відзначила для себе, що хоч більшість із них є російськомовними, та значна частина має палке бажання розмовляти українською, розуміючи всю важливість мови у боротьбі за перемогу України. Ця позитивна тенденція підштовхнула пані Олесю створити курс “Української сценічної мови”.

Оскільки Олеся Дмитрівна – філологиня за першою освітою та режисерка за другою, вона вирішила поєднати на заняттях ці два фахи.

“Ми вчимося правильно вимовляти звуки, працюємо з голосом, вимовою. Окрім того, розбираємо найпоширеніші лексичні та орфографічні помилки, практикуємо спілкування українською літературною мовою. Це курс для людей, які прагнуть вільно, впевнено і красиво розмовляти українською мовою, що є зараз ультраважливим, бо наша мова – це мова свободи, мова гідності, мова національної самоідентифікації”, – зазначає пані Олеся.

Наразі курс відвідує з десяток бажаючих. Однак у майбутньому, без сумніву, група буде розширюватися.

Олеся Чепелюк завжди була закохана в рідне слово. Недарма ж її перу належать збірка поезій “Гори! Не тлій!” та соціально-психологічна драма “Не зрадь”, присвячена героям Небесної Сотні, яка була нагороджена обласною літературною премією “Дебют Срібної Землі-2016”.

Два роки тому письменниця зініціювала й очолила творчу спілку “Майстерня слова”, яка згуртувала патріотів і патріоток краю. У липні 2016 року її прийняли до Всеукраїнського літературного об’єднання “Письменники Бойківщини”, з 2018 р. – заступниця голови Закарпатської філії об’єднання “Письменники Бойківщини”.

Пані Олеся – драматургиня, поетеса, публіцистка, режисерка, тому п’ять років тому, кардинально змінивши свої професійні пріоритети й повністю присвятивши себе театру, вона активно пропагує українську драматургію разом із талановитим творчим колективом Закарпатського обласного театру драми та комедії, активно розвиваючи культурний осередок нашого міста та всієї Хустської громади.

“Ми повинні міцно тримати свій культурний фронт. Адже культура є невід’ємною частиною нації. Якщо не підтримувати наші традиції, мову, культуру, то за що тоді воїни-захисники воюють? Ми наближаємо перемогу усіма можливими силами та власною зброєю – мистецтвом. Тож разом до сильної та вільної нації. Разом до перемоги!” – закликає Олеся Чепелюк і вже з новими силами готується до продовження волонтерського проєкту “ТЕАТРякТЕРАПІЯ” та постановки нових патріотичних вистав.

Богдана КЛЕКНЕР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.