Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Вівторок, 19 Березня
icon clock04.06.2022
icon eye783
Новини Цікаве

“Незламний, нескорений козацький дух українського народу”: унікальна філателістична виставка у Хусті

Днями у Хустському краєзнавчому музеї відбулася презентація унікальної філателістичної пересувної виставки, присвяченої нескореному, незламному духу українського народу.


Її автор і організатор – відомий мистецько-громадський діяч, член Київського товариства філателістів Олександр Канівець. Півтора місяця він їздить Україною, щоб представити цінні експонати, адже переконаний, що саме зараз, під час війни, ми як ніколи повинні об’єднуватися, розуміти й підтримувати один одного, всі свої сили, життєвий і професійний досвід віддавати для перемоги України над російськими загарбниками.


Відкрив виставку та привітав гостя від імені громадськості в.о.директора Хустського краєзнавчого музею Борис Прокопів.


“Ця виставка має велике історичне значення. Це унікальна можливість підкреслити незборимість і об`єднання України, непереможність нашого народу. Війна триває не тільки на полі бою, але і на ідеологічному рівні, тому вкрай важливо пропагувати й пам’ятати свою історію. Олександр Канівець – це людина-патріот, яка живе історією, доносить її правду, дбає про культуру. Сьогодні тут представлені надзвичайно цікаві поштові атрибути, які увіковічують важливі історичні події”, – розповів Борис Леонович.


До слова, Олександр Канівець не вперше відвідує Хуст з експозиціями. Тому вже має тут поціновувачів своїх колекцій. Однак цього разу він представив унікальну виставку з двома експозиціями під назвами “Україна – єдина країна” та “Останнім шляхом Кобзаря”.


Перша експозиція, за словами автора, присвячена українській культурі та боротьбі за незалежність. У 2008 році він зініціював створення Всеукраїнського буклету поштової географії України. Було випущено державні художні марки, присвячені 24 областям, Автономній республіці Крим, Києву та Севастополю – як символ територіальної цілісності України. 24 серпня 2008 року в м. Києві розпочалася Національна поштова естафета, яка тривала без перерви до 4 жовтня і завершилася в м. Чернівці.
“Я відвідав усі області України, а кульмінацією подорожі стало підняття Державного Прапора України на Говерлі – найвищій гірській вершині в Україні”, – розповідає філателіст.


Друга ж експозиція – “Останнім шляхом Кобзаря” – це унікальна колекція експонатів, зібраних з ініціативи Олександра Канівця в ході проведення Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Т.Г.Шевченка з Санкт-Петербургу (Смоленського цвинтаря) в Канів (на Чернечу гору). З групою однодумців він досконально вивчив маршрут, яким, виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання. Для кожного з перелічених міст, через які проходив останній шлях Кобзаря, були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту здійснювалося спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку відповідно до дати перебування в ньому траурної процесії 160 років тому.
“Тож у цих матеріалах філателістичних зібрань збережено та відтворено дух великого генія Тараса Григоровича Шевченка”, – підсумовує пан Олександр.

Також на виставці він представив особливо цінний експонат – посмертну маску Тараса Шевченка.


Загалом унікальність цих виставок полягає ще й у тому, що на їхню тематику виготовляється поліграфічна продукції, яка дарується у фонди музею для довічного зберігання.

Так, Олександр Канівець подарував Хустському краєзнавчому музею поштові конверти зі спецпогашенням, із зображенням різних етапів боротьби народу України за свою незалежність як у минулому, так і боротьбу проти рашистсько-московських загарбників.


Переглянути виставку можна було протягом одного дня, адже невтомний автор далі мандрує містами України, щоб продемонструвати унікальну колекцію у різних куточках нашої країни.


Богдана КЛЕКНЕР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.