Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Вівторок, 19 Березня
icon clock28.10.2021
icon eye750
Новини

На Хустщині триває акція з висадки дерев “Створюємо ліси разом”

Другий тиждень поспіль на території ДП “Хустське ЛДГ” активно триває Всеукраїнська акція “Створюємо ліси разом”, яка реалізується у рамках програми Президента України “Зелена країна” та об’єднує у добрій справі все більше небайдужих людей.


28 жовтня в урочищі “Королівська дача” Велятинського лісництва на площі 0,5 га було проведено чергову посадку лісових культур. Зокрема, новий ліс збагатився 2 тисячами саджанців дуба звичайного із закритою кореневою системою, 750 шт. клена-явора та 150 шт. модрини.

“Ми активно долучилися до акції “Створюємо ліси разом”, зокрема ДП “Хустське ЛДГ” започаткувало на Хустщині посадку лісових культур із закритою кореневою системою. Це значно економить кошти і трудозатрати на вирощування майбутніх лісів. Якщо прорахувати вартість посадматеріалу із розсадника, який ми можемо висаджувати через два, а то й три роки після його висіву, то цей посадматеріал має п’ять місяців, тобто він вирощений у спеціальних касетах, а жолуді зібрані із плюсових дерев (це дерева з покращеними генетичними властивостями). Тобто такий посадковий матеріал ефективно росте. Як показує практика в лісових господарствах, за наступний рік він матиме півметра приросту”, – розповів директор ДП “Хустське ЛДГ” Юрій Сойма.


Користуючись нагодою, очільник Хустського лісгоспу висловив щиру вдячність колективу обласного управління лісового та мисливського господарства Хмельницької області, зокрема директору ДП “Ізяславське лісове господарство” Сергію Кутасєвічу за наданий посадматеріал із закритою кореневою системою, а також усім, хто приєднався до цієї ініціативи.

До екоакції на Хустщині активно долучилися представники місцевої та районної влади, зокрема Хустський міський голова Володимир Кащук, його заступники, заступник голови Хустської районної ради Михайло Станко, староста Боронявського старостинського округу Богдан Клованич, досвідчені та юні лісівники, школярі.

До слова, останні, незважаючи на осінні канікули, з особливою радістю приєдналися, адже не так часто випадає нагода власноруч висаджувати майбутній ліс.


“Мені приємно, що підростаюче покоління активно долучилося, адже саме такі акції навчають бережного ставлення до природи. Відрадно, що на загальнонаціональному рівні поряд із програмами з розвитку інфраструктури, вживаються заходи для створення нових насаджень. Це надзвичайно цінно”, – поділився директор ДП “Хустське ЛДГ” Юрій Сойма.

До слова, минулого тижня локацією для висаджування лісових культур у Хустському лісництві стало урочище “Шпиців Звір”. На площі 1,9 га лісівники разом зі студентами Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу висадили 3700 шт. посадкового матеріалу: 2844 шт. сіянців бука лісового, 620 шт. явору, 56 шт. ясена звичайного та 180 шт. дуба скельного.


Всеукраїнська акція “Створюємо ліси разом” у рамках програми Президента України “Зелена країна” триватиме до 30 листопада, тож усі бажаючі можуть активно долучитися до благородної місії створення лісів та власними руками зробити внесок у збереження зелених легенів планети.


Богдана КЛЕКНЕР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.