Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Вівторок, 19 Березня
icon clock22.09.2021
icon eye99
Новини

Кому й навіщо треба переоформлювати субсидії? Коментар фахівця.

1 вересня сплинув термін перехідного періоду, протягом якого громадяни мали оновити документи для призначення субсидії. Кому й навіщо треба переоформлювати субсидії – розповіла начальниця відділу державних соціальних допомог управління соціального захисту населення виконавчого комітету Хустської міської ради Лариса ПАЦКАН.

–Перепризначення субсидії на наступний рік тим домогосподарствам, які її одержували в опалювальному періоді 2020-2021 років, здійснювалося з урахуванням даних Мінфіну за результатами верифікації даних на відповідність умовам надання субсидії. Однак є одержувачі, яким для отримання субсидії на наступний період необхідно подати новий пакет документів, зокрема – це домогосподарства, яким житлова субсидія: надавалася у грошовій безготівковій формі; була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи); була призначена без урахування окремих осіб із числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації. Хочу зазначити, що право на субсидії втрачають ті, хто: здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довго-строкового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією; має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень; здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень; декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною; має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці; не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період; має авто, якому менш ніж 5 років із дати випуску; має два і більше автомобілів, яким немає 15 років із дати випуску; не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.

Для призначення субсидії потрібно подати заяву відповідної форми і декларацію. Оримати бланки заяви і декларації для заповнення можна в структурних підрозділах управлінь з питань соціального захисту і територіальних громад. Крім того, їх можна роздрукувати з сайту Міністерства соціальної політики (у цьому людям похилого віку можуть допомогти діти, онуки, знайомі).

Подати документи можна відправивши поштою на адресу управління соціального захисту населення або подавши уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади. Можна також заповнити бланки в електронному вигляді й надіслати їх електронною поштою.

У жовтні з настанням опалювального періоду буде проведено плановий перерахунок житлової субсидій за новий 2021-2022 рр. опалювальний період. Для визначення розміру субсидії буде враховуватись середньомісячний сукупний дохід осіб за І і ІІ квартали поточного календарного року. Як показує практика громадяни досить безвідповідально відносяться до своїх обов’язків щодо інформування про зміни у складі сім’ї або свого майнового стану. Хоча громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства; зміни соціального статусу членів домогосподарства; зміни у складі сім’ї члена домогосподарства; зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їхнього надання; зміни управителя, виконавця комунальних послуг (крім випадків, коли інформація про зміну надається виконавцем послуги), створення об’єднання.

Нововведенням є також те, що одержувач субсидії повинен повідомити про отримання ним або членом сім’ї зі складу домогосподарства одноразово доходу у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (крім цільової благодійної допомоги, що надається на здобуття освіти, отримання медичних послуг, подолання наслідків стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації; страхових виплат на медичну та соціальну допомогу; спадщини у вигляді нерухомого майна або основної його частини; гранту або стипендії на навчання. У разі якщо громадянин не повідомить структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про вищезазначені обставини, надання субсидії припиняється, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається громадянином до державного бюджету.

Важливо! Постановою КМУ від 11 серпня 2021 р. №842 передбачено, що для розрахунку житлової субсидії на опалювальний сезон подовжено дію збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів на електроенергію, газ для приготування їжі для мешканців тільки тих регіонів, які опиняться у «червоній зоні» карантину.

Записала Сніжана ДОЛГІНА.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.