Вісник Хустщини

Закарпатська область,
м.Хуст
Сьогодні:
Вівторок, 19 Березня
icon clock02.11.2021
icon eye522
Новини

Екоакція “Створюємо ліси разом” крокує рідним краєм

Всеукраїнська акція “Створюємо ліси разом” у рамках програми Президента “Зелена країна” успішно крокує Карпатським краєм.

Цього разу 1 листопада лісівники ДП “Хустське ЛДГ” спільно з представниками місцевої влади, громадськості та учнівської молоді взялися за озеленення одного із наймальовничіших куточків Хустщини – екоакція завітала у село Нижній Бистрий.

Спочатку саджанцями туї учасники акції озеленили невеличкий скверик біля сільської ради, а згодом – дружно та вміло висадили вічнозелені ялинки та кущі калини на території рекреаційного пункту.

Передував роботі інструктаж із посадки саджанців від в.о. головного лісничого ДП “Хустське ЛДГ” Віталія Джугана, який роз’яснив присутнім, як правильно та якої глибини робити отвір для кореневої системи, на якому рівні загортати кореневу шийку рослини, щоб вона добре прижилася, та надав інші цінні настанови.

Цікаво, що для більшості школярів, а у акції взяли участь місцеві десятикласники разом із директоркою школи Оксаною Тегзою, висадка лісових культур – справа добре знайома, адже вони часто беруть участь у подібних акціях, співпрацюють із лісівниками, разом дбають про довкілля. Тож прослухавши обов’язковий інструктаж лісничого, всі дружно взялися до роботи.

До висадки також долучилися голова Горінчівської ТГ Михайло Калинич, староста с. Нижній Бистрий Оксана Полянська, працівниці сільради та інші небайдужі.

“Дуже важливо не просто висаджувати, а вміти зберегти цей саджанець, дбати про нього, щоб за кілька років він став гарним деревом. На жаль, як показує практика, люди не цінують чужий труд, багато саджанців знищують вандали, тому вкрай важливо залучати якомога більше людей до подібних акцій”, – зауважує голова Горінчівської ТГ Михайло Калинич.

За словами лісничого Нижньобистрянського лісництва Ярослава Штеця, такі акції проводяться регулярно – весною та восени.

“Це не є одноразовою акцією. Ми докладаємо багато зусиль для відновлення і регенерації лісових насаджень, збереження флори рідного краю. Радо проводимо майстер-класи з висадки дерев серед підростаючого покоління, ділимося досвідом, адже це – відповідальна справа – збереження та примноження безцінного дару природи. Щиро дякуємо усім, хто долучився до такої потрібної та корисної справи”, – зауважив лісничий.

Тепле осіннє сонечко, гарний настрій та веселий сміх школярів сприяли роботі. Процес посадки пройшов легко та весело. У подарунок юні помічники лісівників отримали від ДП “Хустське ЛДГ” саджанці дуба звичайного, а головне – збагатилися позитивними та приємними емоціями від спільної справи.

Щиро віримо, що через кілька років із маленьких саджанців пишними кронами зазеленіють величні туї та ялини, червоним яскравим намистом милуватимуть очі калини, а злі руки вандалів не завадять цьому “зеленому” щастю рідної землі.

Богдана КЛЕКНЕР.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.